128 KB/s Ok radio streamOK radio live   srbija+381.11.4000444  studio@okradio.net
fb yt

Beograd Trg - Doček Nove 2018. godine na Trgu

Folk pevač Aca Lukas zabavljaće Beograđane u najluđoj noći, prenosi domaća štampa.

beograd

Foto:google.rs

Doček Nove 2018. godine obeležiće hitovi Željka Samardžića, Ace Lukasa, kao i grupa "Riblja čorba", "Zana", "Van Gog", "Ortodoks Kelts" i "Ničim izazvan"
Najviše novca iz gradskog budžeta će biti izdvojeno za nastup Ace Lukasa, čak 50.000 evra. Skoro trećinu manje, odnosno oko 35.000 evra, vredi slavlje uz hitove "Riblje čorbe", a nastup Željka Samardžića i pratećeg benda procenjen je na oko 25.000. Sledi grupa "Van Gog" (oko 17.500 evra), "Zana" (oko 7.500), dok će najskromniji budžet pripasti grupama "Ortodoks Kelts" i "Ničim izazvan", ukupno oko 8.300 evra.


25.12. počeće koncerti na Trgu republike i trajaće do 28. decembra. Nastupaće pop sastavi, hip-hop bendovi, di-džejevi kao što su IrieFm, Ana Stanić, Danijel Čehranov, Ilija Đoković, Prti BG i drugi.
Program će se odvijati na čak 15 lokacija u gradu. Na Trgu Nikole Pašića, Trgu republike, na platou ispred Skupštine Srbije, na Tašmajdanu, ispred TC „Rajićeva“, gde će biti promovisan novi gradski plato i na još mnogo drugih mesta...
Trg otvorenog srca biće otvoren u subotu, 2. decembra u 18 časova, kao i „Trg bajki” ispred Opštine Zvezdara. 
Ove godine će prvi put biti otvoren Park budućnosti (Future Park) na Beogradskom sajmu, koji će biti izgrađen na 6.000 kvadratnih metara. Park je namenjen svim uzrastima i obuhvataće interaktivne igre, internacionalni gejming turnir, virtuelna realnost i drugo. Park će biti otvoren od 10 do 21 čas svakog dana od 15. do 24. decembra, u Hali 4 Beogradskog sajma.
Takođe će se prvi put organizovati bal za penzionere u UK „Vuk Stefanović Karadžić”
Ispred Hrama Svetog Save biće prvi put organizovano Božićno seoce kod hrama
Četiri klizališta će biti postavljena na Trgu Nikole Pašića, Adi Ciganliji, Tašmajdanu i ispred Muzeja savremene umetnosti na Ušću. Za najmlađe će biti organizovan Novogodišnji dečji festival na Kalemegdanskoj tvrđavi.
Naravno, neće izostati ni Ulica otvorenog srca, humanitarna manifestacija po kojoj je srpska prestonice poznata decenijama.

 

 

izvor:novagodina.rs

Jahorina uskoro u punom Olimpijskom sjaju

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare, u Hotelu "Bistrica" na Jahorini, predstavljeni su zimski sadržaji ove olimpijske planine za predstojeću zimsku sezonu.

olipmpijski centar jahorina

Foto: Olimpijski centar Jahorina

Pored toga, Olimpijski centar „Jahorina" potpisao je ugovor sa Opštinom Pale o besplatnom korišćenju skijališta za decu osnovnih i srednjih škola sa teritorije te opštine, u cilju afirmacije zimskih sportova. 

Popularno skijalište biće uređivano prvi put od čuvenih Olimpijskih igara, a predmet ulaganja će pored samih skijaških staza, novih prilaza ski centru i putokaza, biti i novi sistem za veštačko osneživanje, koji će skijašku sezonu produžiti čak na 130 dana.
Pored radova na obnovi i uređenju, OC „Jahorina" sprema mnoga muzička iznenađenja, pa će tako 7. decembra biti organizovano Veče Jahorine u Beogradu, kao i veliko otvaranje zimske sezone 14. decembra na Jahorini. 
Biće održana i probna trka za EYOF 2019, Exit festival u martu 2018. godine, kao i testiranje skija.
 
 
izvor: b92.net

Lekarski uputi važiće godinu dana, a radi se i na ukidanju

Beograd -- Uputi sa kojima pacijenti idu na pregled kod lekara specijalista, na dijagnostičke preglede i snimanja, kao i u bolnicu, važiće još sledeće godine.

uputiii

Foto: google.rs

Radi se na tome da se ukinu u potpunosti, piše današnja "Politika".

"Najpre će važnost uputa sa sadašnjih šest meseci, izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti biti produžena na godinu dana, a radimo na tome da se oni potpuno ukinu", istakao je u intervjuu za "Politiku" doktor Vladimir Arsenijević, koordinator Integrisanog informacionog zdravstvenog sistema (IZIS). 

Kako se navodi, izmenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti pacijentima će biti olakšan odlazak kod specijaliste i u bolnicu, a elektronsko zakazivanje već smanjuje štetu bolesnih od šaltera do šaltera.

 

izvor: b92.net

Završen 62. Sajam knjiga u Beogradu! Čitamo ili se samo šetamo?!

Završen je 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Pod sloganom "Ključ je u knjigama" okupio je 500 izlagača. Rekord je postignut u subotu, kada je na Sajmu bilo više od 33.000 posetilaca sa kupljenom ulaznicom.

20171028 123030

Foto: okradio

Ekipa OK radija i iz zadovoljstva i poslovno posetila je 62. Sajam knjiga u Beogradu!

Primetili smo da su ipak bile gužve pri kupovini ulaznica. Cena za pojedinačnu ulaznicu je bila 250. dinara, a grupna ulaznica je koštala 150. dinara.

Na više od 30.000 m2 izložbenog prostora u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4, tradicionalno su učestvovali najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. 

Sto se tiče kupovine knjiga , moglo se za svakog pronaći nešto lepo i korisno i po pristupačnim cenama. Mnoge izdavačke kuće imale su i dodatne popuste i akcije u okviru određenih izdanja.

Na licima mnogih primetili smo osmeh sreće da se pronađe određen vredan primerak za kućnu biblioteku, a bilo je i onih koji su željni kafenisanja bas na Sajmu, slikanja sa određenim piscima ili verovatno razgledanja iz nekog ličnog razloga.

20171028 123551

Foto: okradio

Sve u svemu, još jedan Sajam knjiga u Beogradu je ostavio poseban pečat na čitalačku publiku i na one koji knjige vole i cene svaku stranicu.

Na ceremoniji zatvaranja uručene su nagrada Izdavačkim kućama "Akademska knjiga" i "Laguna" koje su glasovima akreditovanih novinara izabrane za kuće sa najprofesionalnijim odnosom prema medijima.

Nagrada u kategoriji najbolji izdavač je pripala Akademskoj Knjizi, drugo mesto je zauzela Laguna, a treće Arhipelag. U kategoriji najprofesionalniji izdavač, nagrade su pripale Laguni, dok su drugo i treće mesto zauzeli Geopoetika i Arhipelag. Novinarska nagrada je dodeljena 23 put, a u komisiji su bili Dragan Bogutović, predsednik, ("Večernje novosti"), Tatjana Nježić ("Blic"), Marija Miljević Rajšić (RTS) i Meliha Pravdić (Radio Beograd).

 

 

izvor: okradio

Stiže novi zakon o saobraćaju! Vozači, evo nekih novina...

Beograd -- Vlada Srbije trebalo bi, kako saznaje "Blic" u četvrtak da usvoji predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. U njemu vozače čeka nekoliko novina.

saobracaj

Foto: Getty Images

Smanjenje kazne za manja prekoračenja brzine, vožnja zaustavnom trakom, duže važenje probne vozačke dozvole, smanjen dozvoljen nivo alkohola u krvi, izmene u vezi auto- sedišta za decu...samo su neke od njih, saznaje taj beogradski list.

"Blic" je u današnjem izdanju napravio listu najznačajnijih novina koje će sačekati vozače kada se zakon usvoji. Prenosimo neke od njih: 

- Za decu će biti obavezno homologovano sedište sve dok dete ne porate do 135 cm, a za starije od 4 godine može se koristiti bezbednosno sedište; 

- Biće dozvoljeno preticati preko pune linije, ali samo motocikle, traktore, radne mašine i sl; 

- Dosadašnja granica za dozvoljen nivo alkohola u krvi biće smanjena i po novom zakonu će iznositi svega 0,2 promila. Takođe i kazne za vozače uhvaćene sa većom količinom alkohola ukrvi od dozvoljene biće izmenjene. Na primer, za onoga ko bude imao preko 2 promila sledi kazna od 30 do 60 dana zatvora, zabrana vožnje najmanje devet meseci, gubitak 14-16 poena; 

- Preciznije određivanje nasilničke vožnje, u koju će spadati preticanje preko pune linije, prelasci preko crvenih semafora, prekoračenja brzina - preko 90 kilometara na sat u naselju i 100 van naselja. I za nasilničku vožnju predviđene su najstrože kazne, poput vožnje u pijanom stanju; 

- Velika novina je i što će vozači koji su tek položili vozački ispit ubuduće morati dve godine da koriste probnu vozačku dozvolu i pridržavaju se svih mera koje ona podrazumeva; 

- Kazna za vožnju zaustavnom trakom je smanjena, a izmenjene su brojne druge kazne, poput one za nevezivanje pojasa. Kazna za taj prekršaj iznosiće 10.000 dinara.

 

izvor: b92.net

 

Šta će biti s prvim "Bolonjcima" koji još nisu diplomirali

Većina studenata prvih generacija Bolonje koji do sada nisu diplomirali izgleda da neće moći na svim fakultetima u Srbiji da nastave studije po starom programu.

Reč je o generacijama 2006, 2007 i 2008. godine, koji imaju jedan ili više ispita do kraja studija.

bolonjciii

Foto: Tanjug

Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu rekao je Tanjugu da za generacije 2006, 2007. i 2008. godine, zakonom nije predviđeno da nastave studije, osim ako nisu studenti u radnom odnosu ili profesionalni sportisti. 

U tom slučaju mogu da studiraju 12 godina. 

Velika većina, istakao je, idu na reupis. 

"S obzirom na to da oni nisu zakonski tretirani i da ne postoji uredba Vlade da se produžava ni dan studiranja takvim studentima, mi ćemo za nekih sedam dana, po matrici izjednačavanja sa aktuelnim studentskim programom, upisivati na četvrtu godinu studente koji su dali više od 25 ispita, i od fakulteta će statutarno dobiti još dve godine studija", naglasio je Veselinović. 

On je dodao i da "samo ukoričen diplomski može da se brani do 1. novembra, kao i da se zvanično ova školska godina završava sutra". 

Veselinović je rekao i da postoji rizik od krivičnih prijava ukoliko se sprovodi upis koji je u koliziji sa zakonom. 

"U postojećim zakonskim okvirima ne možemo drugačijemo da postupimo, a da li će vlada izaći u ponedeljak sa nekom uredbom za produžetak još jedne godine, ostaje da se vidi. Ako je ne bude bilo, 4. ili 5. novembra krećemo sa reupisom", dodao je Veselinović. 

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Milan Savić rekao je Tanjugu da je za prve generacije Bolonje studente, kojima ističe dozvoljeni dvostruki broj godina za studiranje, data preporuka Univerzitetima da im se odobri još jedna godina studija po starim propisima, pre početka novog studijskog programa. 

"To je preporuka KONUS-a, a Senat Univerziteta u Beogradu je to već uradio samostalno. Mi cemo tu preporuku poslati i ostalim univerzitetima. Senat univerziteta tu odluku 'spušta' na fakultete koji imaju veliku autonomiju i odlučuju o upisu", rekao je Savić. 

Savić je najavio sastanak sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Sarčevićem u ponedeljak, ali na tom sastanku, naglasio je, biće reči o generaciji 2013. koji prvi put produžavaju školovanje i upisuju petu godinu studija. 

"Njima bi trebalo da se odobri upis po starom zakonu, dok novi ne stupi na snagu, sledeće nedelje, jer predviđa drugačije uslove za upis. Pošto su neki već upisali narednu godinu po starom zakonu, želimo da Ministarstvo da preporuku da to mogu da učine svi studenti. Upis traje do kraja oktobra", rekao je Savić.

 

izvor: b92.net

"U BG niče 7 šoping centara"

Beograd -- Beograd je u prethodne tri godine postao veliko gradilište, imamo sedam šoping centara koji se grade i otvaraju, rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

On je istakao i da je građevinska industrija jedna je od najznačajnijih grana ekonomije kojom se podiže životni standard u gradu.

centar mapa

Foto: google.rs

On je gostujući na Televiziji Pinku rekao, da je planska dokumentacija bila prioritet broj jedan tokom prošle godine kada je i usvojen novi generalni plan koji sadrži osnovne smernice izgradnje kojim je pokriveno više od 60 odsto teritorije Beograda. 

"Planovi se prave da ne bi bilo divlje gradnje, kada se radi planski ljudi koji grade plaćaju naknadu za gradsko građevinsko zemljište, a onda se od tog novca dalje plaća infrastruktura", naveo je Folić. 

On je dodao da je većina nelegalne gradnje nasleđe prošlosti. 

"Devedesetih urbanizam nije bio prioritet, već preživljavanje. Gradilo se svuda, na javnim površinama i mi to sada saniramo. Nažalost, svaki novi zakon o legalizaciji kao da stimuliše novu divlju gradnju, ja se nadam da je ovaj novi zakon poslednji koji će Srbija imati, jer je dobro napravljen", rekao je Folić. 

On ističe da i pored svih napora divlja gradnja postoji, ali u manjem obimu. 

"Mi usvajamo planove, omogućavamo ljudima da legalno grade, inspekcije su na terenu, imamo novi Zakon o planiraju izgradnje i zaista nema opravdanja za nelegalnu gradnju. Ipak, dešava se da i nakon dolaska inspektora i svega što mi uradimo sa naše strane, slučaj nelegalne gradnje kod tužilaštva, ili negde gde ode dalje, bude usporen i tako se nelegalna gradnja nastavlja", objašnjava Folić. 

On ističe da su mnoga napuštena gradilišta oživela u Beogradu, da je nakon sastanka sa investitorima ubrzano usvajanje planova, dok u nekim slučajevima postoje interni problemi koje Grad ne može da reši. 

Folić je rekao da će gradnja planirana na Makišu pokazati novi model planskog razvoja grada. 

"Mi pripremamo planski dokument, 2014. je tamo skinuta zaštita vodoizvorišta i onda smo generalnim planom koji je usvojen prošle godine obuhvatili i taj deo koji treba da se urbanizuje. Biće donet plan detaljne regulacije do kraja sledeće godine, nakon čega može da se krene sa izgradnjom na ovom mestu", rekao je Folić.

 

 

izvor: b92.net

IRMA POTOPILA MAJAMI Najmanje troje poginulo, TRI MILIONA DOMOVA bez struje, proglašena prirodna katastrofa

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se uragan Irma, koji je i dalje zbog vetrova brzine 155 kilometara na čas oluja kategorije 2, približava se Tampi na Floridi, prenosi AP.

srusena kuca

Foto: ERIK S. LESSER / EPA

Navodi se da je prvo na udaru područje južno od grada Lejklenda, koji se nalazi istočno od gusto naseljenog regiona Tampa beja.
Uragan Irma nalazi se na 35 kilometara od Lejklenda i pomera se brzinom od 22 kilometara na čas.
Na Floridi je evakuisano šest miliona i 300.000 stanovnika sa upozorenjem na talase opasne po život.

Tokom prolaska uragana više od 160.000 ljudi potražilo je utočište u skloništima. Tako je i u Vest Palm Biču i Fort Mejersu.

- Sused mi je rekao da polovina kuća koje je video nema krov, sve drveće je polomljeno. Rekao je da je došlo do potpunog razaranja - kaže jedan meštanin.

Kao posledica uragana "Irma" delovi Majamija su pod vodom, u finansijskoj četvrti grada voda je visine 60 centimetara, a jedna od glavnih ulica pretvorena je u reku. Bez struje je oko tri miliona domaćinstava.

Očekuje se da uragan za sada ostane nad Floridom i potom nastavi prema američkim saveznim državama Džordžija, Alabama i Tenesi, kao i da Irma u međuvremenu oslabi na nivo tropske oluje.

Nacionalni centar za uragane da je Irma i dalje opasna po ljudske živote.

Američki naučnici upozoravaju da će sada veliki problem predstavljati kiše i plimni talasi.

poplava

Foto: ERIK S. LESSER / EPA

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je sinoć da smatra da se SAD "ipak posrecilo" nakon što je uragan Irma skrenuo sa prvobitnog kursa i uputio se ka zapadu duž obale Floride.

Uragan Irma oslabilo je na oluju kategorije 2, čime je tehnički izgubio status velikog uragana, nakon što se obrušio na jugozapad Floride, prenosi AP.

Juče je zbog uragana živote izgubilo troje na jugu Floride.

Jedan čovek u okrugu Monro je poginuo kada je izgubio kontrolu nad kamionom, kojim je prevozio generator, saopštili su zvaničnici.

Još dve osobe nastradale su u saobraćajnoj nesreći u okrugu Hardi, na putu po kojem je pljuštala kiša, navode u patrolnoj službi auto-puteva Floride.

tramp florida

Foto: EPA / RAS Srbija

Tramp proglasio stanje prirodne katastrofe na Floridi

Američki predsednik Donald Tramp odobrio da se na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe i naložio federalnu pomoć ovoj državi pogođenoj uraganom Irma.

To je od predsednika SAD prethodno zatražio guverner Floride Rik Skot.

- Loše vesti su da je ovo neko veliko čudovište - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući, a navodi Rojters.

On je dodao da će Irma koštati mnogo, ali da o tome ne razmišlja trenutno.

- Trenutno, zabrinuti smo za živote (ljudi), ne troškove - rekao je Tramp.

Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da građani i biznismeni mogu da se prijave za sredstva za privremeni smeštaj i popravku domova, pozajmice sa niskim kamatnim stopama, kako bi pokrili gubitke zbog neosigurane imovine i druge programe.

Federalna vlada će takođe nadoknaditi okruzima troškove za vanredne zaštitne mere uključujući evakuaciju i smeštaj ugroženih, kao i sredstva za uklanjanje ruševina, prenosi Rojters. Tramp je najavio da će posetiti Floridu što pre bude moguće.

 

izvor: blic.rs

Školsko zvono i novi početak! Nova školska godina počela sa skraćenim časovima i novim predmetima!

Prvi septembar za mnoge je jako važan dan, a posebno za sve školarce!

SKOLARCIII2

izvor: google.rs

Za oko 800.000 učenika osnovnih i srednjih škola počinje školska godina.

Sa školskim prepoznatljivim zvonom neki su krenuli lagano u novo i nepoznato, drugi su pak nastavili tamo gde su stali kad je počelo leto.

U ovoj školskoj godini najviše novina očekuje učenike petog razreda - obavezni časovi informatike, fizičko sa elementima zdravstvenog obrazovanja i preduzetništvo o kome će učiti na časovima tehničkog i tehnologije. Novost su i elektronski dnevnici, koje će se već od danas primenjivati oko 70 škola, a do polugodišta će ih uvesti 200 škola obuhvaćenih projektom e-prosvete.

Sa druge strane, biće i kontrola rada svih prosvetnih radnika, kao i direktora škola u cilju napredovanja i jačanja obrazovanja!

Budućim školarcima čestitamo i želimo puno uspeha u školovanju!

 

izvor: okradio

Zlatibor obara sve turističke rekorde: Podeljeno 10.640 vaučera

Zlatibor beleži neverovatan rast broja potrošenih vaučera, u odnosu na prošlu godinu podeljeno je 80 odsto više turističkih vaučera na ovoj planini.

Zlatibor beleži neverovatan rast broja potrošenih vaučera, u odnosu na prošlu godinu podeljeno je 80 odsto više turističkih vaučera na ovoj planini, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 zlatibor vauceriu
Foto: Dragan Karadarević

Ljajić je kazao da je na Zlatiboru podeljeno 10.640 vaučera, a 56 ugostiteljskih objekata se prijavilo za korišćenje ove akcije ministarstva, dok su na toj planini prošle godine vaučere koristila 33 objekta.

- Ne samo da ćemo produžiti sezonu, nego će to u velikoj meri uticati na ukupan turistički promet - istakao je Ljajić.

 

izvor: novosti.rs