128 KB/s Ok radio streamOK radio live   srbija+381.11.4000444  studio@okradio.net
fb yt
Samo prave stvari na pravom mestu...Pojacajte OK radio!

Zlatibor obara sve turističke rekorde: Podeljeno 10.640 vaučera

Zlatibor beleži neverovatan rast broja potrošenih vaučera, u odnosu na prošlu godinu podeljeno je 80 odsto više turističkih vaučera na ovoj planini.

Zlatibor beleži neverovatan rast broja potrošenih vaučera, u odnosu na prošlu godinu podeljeno je 80 odsto više turističkih vaučera na ovoj planini, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 zlatibor vauceriu
Foto: Dragan Karadarević

Ljajić je kazao da je na Zlatiboru podeljeno 10.640 vaučera, a 56 ugostiteljskih objekata se prijavilo za korišćenje ove akcije ministarstva, dok su na toj planini prošle godine vaučere koristila 33 objekta.

- Ne samo da ćemo produžiti sezonu, nego će to u velikoj meri uticati na ukupan turistički promet - istakao je Ljajić.

 

izvor: novosti.rs

Na granicama i dalje prometno, vozači pazite na vrućine

Beograd -- Veći broj vozila i pojačan intenzitet saobraćaja očekuje se tokom dana na svim važnijim putnim pravcima, posebno na koridoru 10 i na putevima ka Crnoj Gori.

granice

Foto: google.rs

Prema podacima Uprave granične Policije, trenutno na našim terminalima za putnička vozila, nema dužih zadržavanja od 30 minuta, osim na GP Gostun sa Crnom Gorom, gde putnička vozila na izlazu iz Srbije čekaju oko 45 minuta.

Na GP Horgoš, na izlazu iz Srbije, teretna motorna vozila čekaju oko 90 minuta. 

Iz AMSS-a upozoravaju vozače da ih danas, ako i prethodnih, ali i narednih dana, očekuje veoma visoke temperature, koje će se lokalno kretati i do preko 40 stepeni.

 

izvor: b92

BEZ MESA, SIRA, JAJA NA PUTU ZA GRČKU Carinici na granici bacaju hranu, ali evo ŠTA SMETE DA PONESETE

Ako planirate da ovo leto provedete na nekoj od prelepih grčkih plaža, a da vam pre svega odmor počne bez neprijatnosti, proverite dvaput svoj prtljag za hranu.

Turiste koji su krenuli putem Edipsosa na Eviji iz Beograda bili su iznenađeni kada ih je na graničnom prelazu Evzoni dočekao carinik i počeo da pregleda tašne.

 grcka more
Foto: Dusan Milenkovic/RAS Srbija

- Na granicama nije bilo gužve, ali na grčkoj granici carinik je izveo sve putnike sa stvarima i bacao hranu svima kojima je našao - požalila se jedna od putnica, čija žalba je osvanula na Fejsbuk stranici sajta "Grčka info", koji inače svake sezone obaveštava turiste o prilikama u ovoj zemlji.

Međutim, ova Beograđanka nije znala da joj je pečeno meso u plastičnim kutijama koje je imala u torbi oduzeto sa potpunim pravom. Sa obzirom na to da je Grčka članica Evropske unije, unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU - nije dozvoljeno.

To znači da na more u Grčku ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mleko, jogurt, pavlaku. Takođe nije dozvoljeno nositi kuvana jela i kvarljive namirnice. Možete poneti do pet kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira, do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce. Takođe niko vam neće zameriti ako ponesete pirinač, kečap, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku.

Ovo je, prema rečima radnika iz nekoliko turističkih agencija u Beogradu, relativno nov zakon, sa kojima su neki upoznati na teži način.

- Od prošle godine Grci su uveli rigorozniji zakon po kojem mogu da pregledaju prtljag na granici i da konfiskuju lako kvarljivu hranu - kažu iz turističke agencije "Omniturs" iz Beograda, koja takođe ima Edipsos na Eviji u svojoj ponudi.

Oni dodaju da im se niko od putnika do sada nije požalio na neku neprijatnost, a i iz turističke agencije "Montesol" travel kažu da to nije bio slučaj ni prethodne godine, kada je ovaj zakon bio "svež".

Sa druge strane, među komentarima na objavi zatečene Beograđanke našli su se i oni gde kažu "da na more ne treba nositi pola zamrzivača", do toga kako su imali iskustva na letovanju da žena u smeštaju pored "jedan dan sprema sarme, drugi dan kupus".

Šta smete osim gore navedene hrane poneti sa sobom u Grčku

Unos alkohola i duvana:

U vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno je od duvanskih prerađevina nositi:

 • 200 cigareta ili
 • 100 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili
 • 50 cigara ili
 • 250 grama duvana za pušenje

U drumskom saobraćaju dozvoljeno je od duvanskih prerađevina nositi:

 • 40 cigareta ili
 • 20 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu) ili
 • 10 cigara ili
 • 50 grama duvana za pušenje

Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti:

 • 1 litar alkoholnog pića  sa udelom alkohola većim od  22% vol.  ili
 • 2 litra alkoholnog pića sa udelom alkohola manjim od  22% vol. ili
 • 4 litra vina ili
 • 12 litara piva

*preuzeto sa sajta Uprava carina

Životinje

Vaš ljubimac treba da bude čipovan i vakcinisan protiv bresnila i da poseduje lekarsko uverenje, koje potvrđuje da svrha putovanja nije trgovina životinjama.

Biljke

U Grčku se može uneti i buket cveća, originalno pakovanje semena do 100 grama i slično.

Divlje životinje

Unos divljih životinja moguć je samo uz podnošenje carinskom službeniku na graničnom prelazu odgovarajuće dozvole ili potvrde nadležnog tela.

Lekovi

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis istorije bolesti, potvrda lekara).

 

izvor: blic.rs

Danas je Vidovdan! Svima koji slave neka je sa srećom!

U Srbiji će nizom manifestacija biti obeležen Vidovdan, koji je u novijoj istoriji povezan sa Kosovskim bojem i stradanjem svih onih koji su u ratovima dali život za otadžbinu.

Za Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve postradale u ratovima.
vidovdan
Kosovska devojka, Foto: Wikipedia

Narod Vidovdan dovodi u vezu, sa jedne strane za kneza Lazara i Kosovski boj, a sa druge, u arhaičnijoj varijanti, za izmišljenog sveca svetog Vida.

Ima sredina, u severozapadnoj Srbiji i Vojvodini, gde se iznosi svo tkanje što žene i devojke rade kako bi se videlo koliko su vredne i pokazalo da je određeno domaćinstvo imućno.

U nekim sredinama, poput Mačve, na taj dan su dan velike zadušnice. Izlazi se do podne na groblje i donosi hrana, a riba obavezno, kao vrsta žrtve svetom Vidu.

Postoji i običaj da žene, uoči Vidovdana beru travu vidovčicu i stavljaju je pod jastuk da bi usnile svog izabranika.

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Posle Kosovske bitke, telo kneza Lazara (1329-1389) je sahranjeno u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik.

U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

 

izvor: rts

Spas za malinare - pojavili se Francuzi, nude više

Beograd -- Proizvođači malina protestovaće u podne u Arilju zbog otkupne cene maline od 80 do 120 dinara po kilogramu.

maline

Foto: google.rs

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović za agenciju Beta rekao je posle sastanka predstavnika te asocijacije i čelnika opština u kojima se uzgaja malina, da je jedna francuska kompanija ponudila veću otkupnu cenu za maline.

"Francuzi su ponudili 158 dinara za kilogram, ali su proizvođači sa juga Srbije već prodali deo malina po cenama od 80 do 120 dinara", rekao je Radović. 

Radović je rekao da se na poziv Asocijacije malinara Srbije predsednicima opština gde se uzgaja malina, da dođu na jučerašnji sastanak od 30 čelnika odazvalo osam i oni, prema njegovim rečima, podržavaju protest. 

"Asocijacija malinara je donela odluku da se hitno uputi zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije, da ispita da li na tržišu postoji monopol vlasnika hladnjača koji se dogovaraju o jedinstvenoj ceni", rekao je Radović. 

Vlasnici hladnjača su pre par dana na sastanku u Privrednoj komori Srbije tvrdili da malinu ne mogu da plate po ceni koju traže proizvođači, jer po toj ceni ne mogu da je prodaju na svetskom tržištu. 

Prošle godine kilogram maline prodavao se po ceni 220 do 240 dinara.

 

izvor: b92.net

SPREMNI ZA MORE? Voda u Crnoj Gori ČISTA, provera kvaliteta na svakih sedam dana

Kvalitet morske vode na 98 odsto kupališta je prve kategorije, što znači da je voda u Crnoj Gori izuzetno čista i kvalitetna za kupanje, izjavio je danas direktor JP "Morsko dobro" Predrag Jelušić.

- Prethodnih meseci bilo je dosta oprečnih informacija po pitanju kvaliteta vode na kupalištima. Ali moram reći da Morsko dobro vrši monitoring kvaliteta vode tokom svih letnjih meseci, svakih sedam dana zajedno sa Instititom za biologiju mora, odnosno sa referentnom laboratorijom i svi podaci govore da je voda na 98 odsto kupališta I kategorije - rekao je Jelušić Tanjugu.

 crna gora provera
Foto: Promo

Crnogorska obala ima 450 uređenih kupališta i dostupna je svakome, rekao je Jelušić i dodao da su od tog broja 370 javna kupališta, 40 hotelska, a 10-ak specijalizovana.

- Na ovim javnim kupalištima svaki gost koji ne želi da koristi usluge mobilijara - ležaljki, suncobrana, može na 50 odsto kapaciteta plaže da boravi kako hoće - rekao je Jelušić.

On je kazao da Crna Gora ima 25 plavih zastavica na određenim plažama i kupalištima, odnosno ima sertifikat po međunarodnim standardima da su ispunjeni određeni uslovi za plažu.

Prema njegovim rečima, taj sertifikat je prvi put dobila i jedna marina.

- Marina Bar je prva marina u Crnoj Gori koja je ove godine dobila taj prepoznatljivi međunarodni sertifikat kvaliteta, standarda, ekologije, bezbednosti i vrlo je važan kao primer, koji treba da slede sve marine i luke u Crnoj Gori - rekao je Jelušić.

U nadležnosti tog preduzeća je i rešavanje problema divlje gradnje na Adi Bojani, a Jelušić ističe da je ideja bila da se uvede red i da smisao tom prostoru.

Kako je rekao, na redu je uvođenje sistema otpadnih voda, a tender za izvođača radova trebalo bi da se završi do kraja jula, tako da bi već sledeće godine taj sistem trebalo da bude postavljen.

- Obaveza JP je da u drugoj fazi uradimo projekat organizovanog i ekološki prihvatljivog tretmana otpadnih voda, što će doprineti da taj ambijent ima dodatnu ekološku vrednost i verujem da ćemo i izgradnjom nekih drugih sadržaja dati tom prostoru dodatnu ponudu i život u tom turističkom smislu - rekao je Jelušić.

Govoreći o "Tivatskim solilima", prirodnom rezervatu koji je takođe u nadležnosti Morskog dobra, Jelušić je rekao da se sa strancima rade projekti kako bi se ona učinila još interesantnija.

- Želimo da učinimo turistički interesantnijim posmatranje ptica sa onom klijentelom, koja želi da i to ima u okviru turističke ponude - rekao je Jelušić.

 

izvor: blic.rs

Proglašeni najbolji na Olimpijadi znanja

Beograd -- Na svečanosti u Ruskoj školi u Beogradu proglašeni su najbolji na Olimpijadi znanja iz ruskog jezika, fizike, hemije i matematike.

najbolji olimpijada

Foto: Tanjug

Kao roditelj i gost jučerašnjoj svečanosti je prisustvovao i predsednik Vlade i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nagrađeni su učenici osnovnih i srednjih škola i studenti fakulteta širom Srbije, dok su na Olimpijadi iz ruskog jezika učestvovali i takmičari iz Republike Srpske, Bugarske i Crne Gore.

Olimpijadu znanja kroz program "Energija znanja", čiji pobednici potom predstavljaju Srbiju na međunarodnim takmičenjima širom sveta, podržava kompanija NIS petu godinu za redom.
 
izvor: b92

" Širi mi se moje kolo malo" , festival igre i pesme, 13.maja u Beogradu!

Dana 13. maja 2017. godine Beograd će biti grad igre, pesme i tradicionalnih vrednosti nematerijalne kulturne baštine i običaja Srba sa zapadne strane Drine.

kud krajina

izvor: kud "Krajina"

 Naime, ovogodišnji  8. festival folklora “ Širi mi se moje kolo malo” u  organizaciji kulturno -umetničkog društva “ Krajina” okupiće  više od 15 folklornih ansambala i pevačkih grupa iz bivških  jugoslovenskih republika u cilju zajedničke promocije nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba iz Krajine.

Kud “ Krajina” osnovan je 1996. godine na pravoslavni praznik spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru . Već  punih 20 godina uz puno rada, motivacije i želje da se sačuva tradicija  Kud “ Krajina” oprganizuje festivale na kojima se širi pesma, igra, gde se ljudi zaista trude da pokažu svoje veštine i posebno muzičko umeće.

Ovogodišnji festival započeće narodnim kolom ispred Gradske uprave Beograda u 13:30h, zatim svečani defile folklornih ansambala kreće put Kalemegdana uz igru, pesmu i pratnju diplara, guslara, tamburaša, svirača na tradicionalnim istrumentima.

Raznovrsne srpske narodne nošnje ispuniće šetalište Knez Mihajlove.

Večernje druženje planirano je u 17h u Centru za kulturu "Vlada Divljan",  koncertom svih učesnika.

Budite i vi deo ove priče ili kao učesnik ili kao posmatrač.

Kud “ Krajina” za učesnike spremio je mnoge aktivnosti i iznenađenja, a takođe očekuje ih i lepa plovidba na Savi .

Za sve detalje možete se dodatno informisati na sajtu : www.kudkrajina.org.rs ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

izvor: okradio

 

 

 

 

Ko je bio sveti Georgije kog Srbi danas slave?

Sveti Đorđe (275-303), čiji je praznik u narodu poznat kao Đurđevdan i jedna od najčešćih slava pravoslavnih Srba, istorijska je ličnost i živeo je u vreme cara Dioklecijana (284-305), velikog progonitelja pristalica, tada nepriznate, hrisćanske vere.

sveti georgije1

Sveti Georgije ubija aždaju, Paolo Učelo (Foto: Wikimedia Commons)

Ovaj slavni svetitelj rodio se u kući bogatih i uglednih roditelja u Kapadokiji. Kada mu je otac postradao kao hrišćanin, majka se preselila u Palestinu gde je dečak odrastao. 

Georgije je već u dvadesetoj godini dospeo do čina tribuna u službi cara Dioklecijana koji je u njega polagao velike nade. 

Mladi tribun, kako kaže istorijsko predanje hrišćanske crkve, odvažno je stupio pred cara i saopštio mu da je hrišćanin, čime je započelo njegovo stradanje za veru. 

Car Dioklecijan, jedan od rimskih tetrarha, osudio je Georgija na okove, tamnicu i strašna mučenja koja nisu promenila njegova ubeđenja. 

Pogubljen je 303. godine, ali, kako kaže predanje Crkve, "to nije kraj njegovim javljanjima i čudima". 

Pod njegovim uticajem "mnogi su primili veru Hristovu, a među njima i careva žena Aleksandra, glavni žrec Atanasije, zemljoradnik Glikerije, potom Valerije, Donat i Tirin". 

Car je osudio na smrt odsecenjem glave i Đorđa i svoju ženu Aleksandru, koja je izdahnula na stratištu pre pogubljenja. Sveti Đorđe se na srednjevekovnim pravoslavnim freskama slika u odeždi ratnika, sa mačem i krstastim kopljem koji je simbol hrišćanstva, a nekad i u dvorskoj odeždi. 

Ubijanje aždaje koje je čest motiv na ikonama predstavlja uništavanje paganstva. Devojka sa carskom krunom u pozadini kompozicije, koju spasava, predstavlja simbol hrišćanske vere za koju se bori sveti Đorđe. 

U srednjevekovnim pravoslavnim hramovima i manastirima on je u redu sa svetim ratnicima, borcima za hrišćanstvo, koje predvodi sveti arhangel Mihajlo, predstavnik sila dobra i čistote novozavetne vere. 

Đurđevdan je obeležen crvenim slovom u kalendaru SPC kao zapovedni praznik i slavi se uvek 6. maja. Jedan je od najviše slavljenih praznika kod Srba, a kićenje kapija i ulaznih vrata venčićima od poljskog cveća samo je jedna od svetkovina kojih je više nego na bilo koji drugi prolećni praznik. 

Đurđevdan obiluje svetkovinama i obredima iz drevnih, prethrišćanskih vremena pogotovo u stočarskim predelima. 

U tim krajevima su i do danas sačuvani običaji koji svedoče o svetkovini opšteg buđenja u prirodi - ritualno kupanje, đurđevdanski uranci kraj kladenaca ili česama kao prirodnih svetilišta, devojačko pletenje venaca ... 

Đurđevdan se uzima i kao završetak zimske i početak letnje polovine godine, a poznato je i da je Đurđevdanak hajdučki sastanak, a Mitrovdanak hajdučki rastanak.
 
izvor: b92.net

Velika avantura : Dečiji sajam od 5-7.maja!

Za samo dva dana počinje najveća dečija manifestacija u regionu – XIX Dečiji sajam – posvećena svim mališanima i onima koji tri dana žele da provedu sa svojim najdražima. Svečano otvaranje je u petak, 05.maja u 14 časova.

deciji sajam

U svakoj ulici na Dečijem sajmu, na štandovima izlagača smeštene su razne vrste aktivacija za najmlađe, kreativne radionice, likovni kutak, dok roditelji na štandovima mogu dobiti informacije o velikom broju brendova i novih proizvoda namenjenih kako deci tako i čitavoj porodici. Ono što je novina ove godine, jeste da će svi posetioci Dečijeg sajma, na štandu SebaMed moći besplatno da testiraju pH vrednost kože, ali i da dobiju pravovremeni savet pedijatra u vezi izbora adekvatnih preparata. Tokom sva tri dana trajanja sajma, pedijatri će biti na raspolaganju u period od 11-13 i od 17-19 časova.

Prvi put na sajmu, mališani će moći da učestvuju i da se takmiče u karaokama, kao i „zaboravljenim“ dečijim igrama poput lastiša, školice i drugih. Tradicionalno i ove godine biće održana SebaMed  puzijada, a roditelji će moći da prijave male trkače do početka manifestacije.

Na sajmu će biti postavljen Tatami poligon borilačkih sportova gde će se predstaviti borilački klubovi. Kao i svake godine, najmlađi će uživati igrajući se na motoričkom poligonu koji će postaviti Sportska akademija Senjak.

Veliki broj kulturnih i obrazovnih institucija, kao i dečijih ustanova podržalo je najveću dečiju manifestaciju u regionu, a preko 40 medija najavljuje i prati ovaj događaj.

Kao i prethodnih godina i ove godine medijski sponzor dečijeg sajma je i OK radio iz Beograda!

Dođite sa vašim mališanima da doživimo pravu avanturu!

 

Izvor:decijisajam.rs

         okradio