128 KB/s Ok radio streamOK radio live   srbija+381.11.4000444  studio@okradio.net
fb yt

Zemlja čuvenog čaja koga jedino vredne ruke mogu da uberu

"Nekada je Šri Lanka bila idealan i održiv ekološki sistem, sa pirinčanim poljima u dolinama i šumama na brdima. Onda su došli Britanci i posekli šumu, doneli čaj i kaučuk i sada uvozimo taj isti pirinač, uz sve loše strane čaja i ostalih uvezenih kultura."

sri lanka

Foto: google.rs

"Ipak, na najvišim i najnedostupnijim padinama, vodopadima optočenim liticama preostaje šuma, odvojeni komadići nekad povezane vegetacije. Oni su sada poslednje pribežište mnogim živim bićima", piše Goran Šafarek, koji je posetio tu ostrvsku državu u južnoj Aziji. 

Niže temperature i mnogo kiše ključni su recept za rast visokokvalitetnog čaja. Ova kultura je danas suvereni vladar privrede Šri Lanke, sa udelom od 15 odsto u BDP-u. Preko milion ljudi radi u industriji čaja, što ovo ostrvo čini četvrtim proizvođačem tog napitka i drugim izvoznikom u svetu. 

Mnogi Šri Lanku poznaju po predivnim plažama, prestonici Kolombu, budističkoj kulturi, slonovima… ali ova zemlja krije još mnoga blaga. A jedno od njih je poznati cejlonski čaj. 

U trenucima odmora, posetioci imaju priliku iz prve ruke da vide život berača čaja. Prva faza u proizvodnji je berba čaja. Šarene prilike poput ptica vire iz zelenog tepiha i "brste" njegove listiće.
To su, naravno, vešte ruke berača čaja, jer nikakve mašine tu ne pomažu. Grmovi čaja su gusto zbijeni i često na strminama. A najfiniji čaj dolazi od mladih, svetlozelenih listića. 

Berači ih odabiraju, sa neverovatnom veštinom i brzinom kidaju i listiće ubacuju u vreće zakačene na čelu. Pritom, ne gube vreme da svaki listić bacaju posebno, već prvo nakupe pravu lepezu u šaci, pa tek onda sve odjednom. 

Oni kruže prostranim plantažama, dok beru mlade listiće. Na istu parcelu vrate se za, otprilike, nedelju dana. Na kraju dana radnici odnose pune vreće u skladište. Predradnik istrese čaj na pod i pažljivo proveri da među listićima nema "ćoraka", pa ih opet vraća u vreće koje potom vazuje. 

Najbolji radnici dnevno uberu i do 60 kilograma čaja, a za svaki kilogram dobiju 16 rupija (oko 10 centi). Vreće se potom otpremaju u neku od brojnih fabrika za preradu.
 
 
 
 
izvor: b92.net

Postoji "šećerna koma" i evo kako utiče na naš život

Prethodne studije su istraživale pozitivan uticaj koji glukoza može imati na vaš mozak, odosno kako može pomoći u boljem pamćenju. Međutim, konzumacija drugih šećera može nas i te kako usporiti.

jabuka

Foto : google.rs

Istraživači sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu odlučili su da istraže kako šećeri utiču na kognitivne sposobnosti 49 osoba. 

Ispitanici koji su uneli glukozu i saharozu lošije su se pokazali u obavljanju zadataka od onih koji su uneli fuktozu i placebo. 

“Fascinirana sam kako naše svakodnevno ponašanje utiče na naš život“, rekla je Mei Peng, jedna od autorki studije. – “Šećeri potpuno menjaju način na koji naš mozak radi. Studija sugeriše da postoji ’šećerna koma’ kada se procenat naše koncentracije drastično smanjuje zbog konzumacije glukoze.“
 
izvor: b92.net

Šta je Nostradamus predvideo za 2018. godinu?

Na današnji dan, 14. decembra, rođen je veliki francuski prorok Mišel de Notr Dam, poznatiji kao Nostradamus, koji je za narednu godinu predvideo mnogo turbulentnih događaja.

nostrdam

Foto:google.rs

Nostradamus je rođen u 16. veku, a kao poznati lekar i astrolog uživao je veliki ugled u društvu. 

Ipak, ono po čemu je bio najpoznatiji jeste njegova navodna sposobnost predviđanja događaja. 

Jedan od njegovih najvernijih poštovalaca bila je Katarina de Mediči koja ga je, zbog afiniteta ka okultnom, štitila od inkvizicije u doba kada se veštičarenje kažnjavalo smrću. 

Francuski prorok bi navodno punio činiju vodom, koju bi zatim dugo posmatrao. U tim trenucima javljale bi se vizije budućnosti. 

Kako su vekovi prolazili, tako je svet počeo da razvija pomešana osećanja o ovom proroku. Mnogi Nostradamusa vide kao jednog od najvećih prevaranata svih vremena, dok drugi smatraju da njegova proročanstva ne treba olako uzimati u obzir, s obzirom na to da se veliki deo već obistinio. 

Nostradamus je predvideo nekoliko izuzetno negativnih događaja za 2018, koji bi u potpunosti trebalo da izmene planetu onakvu kakvu je danas znamo. 

Francuski prorok video je da će se svet suočiti sa promenama među nacijama i da će se dogoditi nekoliko većih prirodnih katastrofa koje će potresti svet. 

Ove godine tako bi trebalo da dočekamo erupciju Vezuva, iza koje će slediti jak zemljotres, a ova dva velika događaja odneće živote 16.000 ljudi. 

Prorok je predvideo i strahovito snažan zemljotres na zapadnoj teritoriji SAD, čiji će se talasi osetiti širom sveta. 

Čini se da je Nostradamus bio svestan i klimatskih promena, jer je tvrdio da će "Kraljevi opljačkati šume" i "da će se nebo otvoriti, a polja sagoreti od toplote". 

Poznati prorok je takođe tvrdio da će u Francuskoj početkom 21. veka započeti rat, koji će se proširiti na preostali deo Evrope i uključiti "sukob sve velike sile". Tvrdi i da će nakon nemirnog perioda od 27 godina (2025. godine) opet zavladati mir, ali da će "malo ko moći da uživa u njemu". 

Najpreciznija Nostradamusova predviđanja koja su se obistinila do sada su: 

  • Francuska revolucija
  • Veliki požar u Čikagu 1871. godine
  • Otkrića Luja Pastera
  • Jačanje moći Adolfa Hitlera u Nemačkoj 30-ih godina
  • Sletanje na Mesec
  • Ubistvo Kenedija
  • Stvaranje atomske bombe
  • Teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001.

"Veliki vatreni zemljotres će pogoditi Novi Grad. Dve velike stene će se dugo boriti; a onda će Aretuza (grčka nimfa) obojiti novu reku u crveno. Niko neće biti pošteđen", pisao je Nostradamus za pad Kula bliznakinja.
 
 
 
izvor: b92.net

Ova biljka može da zameni kafu, a uz to je vrlo zdrava

Ovu biljčicu sigurno ste videli na poljima - raste kao korov, a pažnju svakog pogleda privlači neobičnom nijansom svetloplave boje. Mnogi se danas ni ne sećaju da se upravo od cikorije ne tako davno pravila odlična bela kafa.

kafa biljka

Foto: google.rs

Cikorija je zdrava biljka koja se već vekovima koristi kao prirodni lek. Ublažava probavne probleme, uključujući gorušicu, jer sadrži jak probiotik inulin. 

Takođe, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pa samim tim smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti. 

Ima antiupalna svojstva koja deluju na smanjenje bolova kod artritisa, a pomaže i pri mršavljenju. 

Ova je biljka i dobar sedativ, pa se preporučuje onima koji imaju problema sa spavanjem. 

Pored toga je odličan izvor minerala i vitamina, a sadrži cink, magnezijum, mangan, kalcijum, gvožđe, folnu kiselinu, kalijum i vitamine A, B6, C, E i К. 

Кao zamena za kafu koristi se koren cikorije, dok su listovi specijalitet u kuhinjama širom sveta, iako im je ukus prilično gorak. 

Кoristi se u italijanskoj, španskoj, grčkoj i turskoj kuhinji. U Italiji se najviše koristi kao dodatak testenini, a u drugim kuhinjama ide uglavnom uz meso.
 
izvor: b92.net

Kompanija čiji letovi najviše kasne

Kada putujete negde avionom, poslednje što želite da vam se dogodi jeste da let kasni ili se oduži. Iako kašnjenja dobrim delom ne zavise od ljudskog faktora, svakako se može reći da su pojedine aviokompanije revnosnije u izvršavanju svojih dužnosti od ostalih.

aviolet

Foto: google.rs

Prema istraživanju koje je sproveo FlightStats, aviokompanija čiji su avioni najviše kasnili u 2016. godini bila je Hainan erlajns. Samo 30.3 odsto njenih letelica stiglo je na vreme na odredište. 

S druge strane, holandska kompanija KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) našla se na prvom mestu po tačnosti. Njeni avioni sletali su na vreme u 88.5 odsto slučajeva, prenosi britanski Telegraf. 

Lista 10 najtačnijih kompanija u svetu izgleda ovako: 

1. KLM (88.53 odsto dolazaka na vreme)
2. Iberija (88.18 odsto)
3. JAL (87.8 odsto)
4. Katar ervejz (86.34 odsto)
5. Austrijan (85.74 odsto)
6. ANA (85.54 odsto)
7. Singapur erlajns (85.45 odsto)
8. Delta erlajns (85.17 odsto)
9. TAM Linhas ereas (85.07 odsto)
10. Qantas (84.3 odsto)
 
izvor: b92.net

Šta se desi kada munja udari u avion?

Udar munje u avion scenario je kojeg se plaše i najhrabriji putnici. Ima li razloga za brigu?

avio munja

Foto: Thinkstock / ilustracija

U incidentu koji se dogodio ove nedelje, na letu NZ433 avio-kompanije Er Nju Zeland, avion koji je poleteo iz Oklanda za Velington morao je da se vrati na aerodrom iz bezbednosnih razloga. 

Avion je pogodila munja, a letelica je podvgnuta standardnoj proveri uprkos tome što nije oštećena. 

Putnici, koji nisu povređeni, prebačeni su na druge letove zbog straha od ponovnog letenja po olujnom nebu. 

Šta se, zapravo, dešava kada munja udari u avion i zašto letelica nije oštećena? 

Pilot Patrik Smit, autor knjige “Kokpit konfidenšal”, kaže da su udari munja česta pojava avijaciji i da su avioni pravljeni tako da sprečavaju ulazak struje u kabinu, kao i oštećenja električnih sistema. 

"Svakom avionu se u proseku dogodi otprilike jednom u dve godine, a letelice su dizajnirane tako da mogu da izdrže udar. Spoljašnja oštećenja su vrlo retka. Toliko retka da ih putnici najčešće i ne primete", kaže Smit. 

Mamu Hadad, profesor i direktor "Morgan-Boti" laboratorije na Univerzitetu u Kardifu dalje objašnjava da su moderni avioni (uključujući drimlajnere i Boingov erbas A350) sagrađeni od laganih ugljeničnih kompozita, prekrivenih tankim slojem bakra, i da se ponašaju poput Faradejevog kaveza. To znači da je prostor u kojem putnici sede zaštićen od protoka električne energije. 

Pražnjenje, koje je obično usmereno ka vrhu krila ili 'nosu' aviona, prolazi po metalnoj oplati letelice i nastavlja dalje svoj put. Razloga za paniku nema jer avion nije uzemljen, što znači da nije izložen direktnom udaru. 

Ono što je još važnije jeste da rezervoari sa gorivom nisu izloženi varnicama munje. Metal koji ih okružuje podnosi dobro temperature do 30.000 stepeni Celzijusovih, piše britanski "Telegraf".
 
izvor: b92.net

Zemlja kazina i domaćeg piva: Zanemareni biser Crnog mora

Iako je najpoznatija po hačapuriju i izvrsnom vinu, Gruzija ima da ponudi mnogo više od toga.

gruzija

Foto: google.rs

1. Možete da posetite najekscentričniji priobalni grad 

Zbog bizarnog sutropskog mikroklimata, gruzijska obala Crnog mora pre liči na Bali nego na Belorusiju. Najbolje mesto za kupanje svakako je Batumi, ekscentrično mesto poznato po kazinima i oblakoderima na čijem se erodromu nalazi pokretni panoramski točak. Nadomak grada nalazi se Botanička bašta sa palmama i biljkama iz Južne Amerike, Meksika i jugoistočne Azije. nažalost, leti je ova oblast izuzetno vlažna, a oluje česte, tako da bi pored kupaćeg kostima tebalo da spakujete i kišobran. 

2. Gruzijci su ludi za kafom... 

Ona se ovde služi u tradicionalnom stilu: jaka i gorka, poput turske kafe. 

3. ...kao i pivom 

Iako je Gruzija poznata po odličnim vinima, u Tbilisiju neprestano raste broj malih pivara. Ipak, pazite: gruzijsko pivo često ima kiselu notu na koju se treba naviknuti. Najbolje će kliziti niz grlo u vrelim letnjim danima. 

4. Gruzija je raj za bicikliste 

Iako se bicikli pretežno voze u gradovima, sve je više entuzijasta koji se mogu videti na Putu svile ka Aziji ili duž granice sa Azerbejdžanom nastavljaju ka Kaspijskom moru. Planinski putevi otkriće vam neke od najspektakularnijih pogleda, ili se jednostavno zaputite na autoput ukoliko ne želite da izbegnete napor. 

5. Možete da pijete narandžasto vino 

Gruzija se smatra zemljom modernog vinarstva, i ima bogatu vinsku kulturu. Vino fermentiše u posebnim glinenim posudama zvanim 'qvevri', a zrna se ne odvajaju od opne, koja vinu daje posebnu notu narandžaste boje. Ultimativno vinsko iskustvo uključuje 'tamadu' - glavu porodice koja drži dugu zdravicu. Tokom zdravice se spominju svi od Boga do porodičnih gusaka, a nakon toga se vino ispija iz rogova ovna.
 
 
izvor: b92.net

Tajna skrivena 4 miliona godina u dubinama makedonskog mora

Ohridsko jezero pravo je čudo prirode. U njemu se skriva više od 200 endemskih vrsta biljaka i životinja poput algi, zooplanktona, riba, puževa i crva, zbog čega ga neki nazivaju i evropskim Galapagosom.

makedensko moree

Foto: google.rs

Stručnjaci pretpostavljaju da je jezero nastalo pre četiri miliona godina i da u svojim dubinama skriva vrste koje su odavno izumrle u drugim delovima sveta. 

Ne čudi što se smatra jednim od najvećih bioloških rezervata u Evropi niti što ga je Unesko još 1980. godine zaštitio i stavio na svoj popis Svetske baštine. 

Ohridsko jezero smešteno je u dubokoj kotlini između Makedonije i Albanije na nadmorskoj visini od 693 metra. Dugo je 30,8 kilometara, a najveća dubina iznosi 289 metara. 

S istoka je zatvoreno planinom Galičicom, a sa zapada Jablanicom. Na njegovim obalama nalaze se makedonski gradovi Ohrid i Struga, kao i Pogradec u Albaniji. 

Zbog izrazito plave boje, tople vode i površine od čak 358 kvadratnih kilometara nazivaju ga i makedonskim slatkovodnim morem. Popularno je odredište za kupanje i ribarenja, a zaronite li na određenom delu, mogli biste da pronađete i arheološke ostatke stare oko 3.000 godina. 

Ovo područje bilo je naseljeno još 1.200 godina pre nove ere, čemu svedoči i muzej na vodi Uvala kostiju. Ime je dobio po brojnim životinjskim fosilima koji se nalaze na dnu rekonstruisanog praistorijskog naselja na vodi, gde su izloženi artefakti nekadašnjih stanovnika ovoga prostora.
 
 
izvor: b92.net

Najjeftinije (i najskuplje) daleke gradske destinacije

Daleke gradske destinacije postaju sve popularnije. Ipak, neke od njih su pristupačnije od drugih.

destinacije

Foto: google.rs

Prema preporukama Pošte Velike Britanije, najpovoljnije gradske destinacije za duži boravak su Bangkok, Tokio i Peking, dok bi oni plićeg džeba trebalo da izbegavaju gradove SAD. 

Istraživanje koje je sprovela ta državna firma, uzelo je u obzir cene 11 najčešćih potrepština, uključujući hranu, aerodromski transfer, razgledanje grada i smeštaj od četiri zvezdice u 10 popularnih gradova udaljenih na barem šest sati leta od Velike Britanije. 

U Bangkoku troškovi iznose oko 413 dolara, odnosno oko 18 dolara manje u odnosu na Tokio, uglavnom zato što je smeštaj u Tajlandu povoljniji. 

Tri noći u hotelu sa četiri zvezdice u Bangkoku su u proseku 130 dolara jeftiniji od onih u Tokiju. Međutim, ostale cene su mnogo niže u Japanu, nego u Tajlandu. 

Štaviše, hrana u Tokiju je jeftinija nego u ostalim gradovima, pa tako u proseku večera sačinjena od predjela, glavnog jela i deserta, uz flašu lokalnog vina košta oko 44 dolara. 

Poređenja radi, takva večera u Singapuru košta paprenih 130 dolara i ujedno je najskuplja na listi. 

U obzir su uzete cene sledećih stvari: šolja filter-kafe u baru, flaša piva lokalnog proizvođača od 330ml, gazirani napitak 330ml u kafe baru, čaša vina (175ml), večera sa flašom vina, povratna cena autobuskog ili metro prevoza od aerodroma do grada, razgledanje grada iz autobusa ili broda, ulaz na najveću turističku atrakciju, ulaz u najbolji muzej, ulaz u najbolju galeriju, tri noći u hotelu sa četiri zvezdice za dve odrasle osobe.
 
 
Destinacija Cena
1. Bangkok 413 dolara
2. Tokio 432 dolara
3. Peking 439 dolara
4. Dubai 471 dolara
5. Kejptaun 515 dolara
6. Singapur 533 dolara
7. Vašington 657 dolara
8. Toronto 798 dolara
9. Njujork 928 dolara
10. Boston

1.074 dolara

 
 
izvor: b92
 

Da li od stresa može prerano da se osedi?

Zbog čega neko rano posedi a neko i u pedesetim godinama jedva da ima koju sedu vlas? Odgovor na ovo pitanje dugo je mučio naučnike, koji i dalje pokušavaju da pronađu način da obrnu proces. Zbog čega uopšte sedimo i šta doprinosi tome da neko posedi već u dvadesetim godinama?

stres

Foto: google.rs

Kosa sedi jer pigmentne ćelije nazvane melanociti u osnovi svakog folikula kose budu oštećene tokom bolesti, zbog okruženja ili jednostavno od starosti. 

Nije moguće odrediti jedinstveno vreme kada neko počinje da sedi ali najčešće je to tokom četrdesetih ili pedesetih godina, a u kojim će to godinama tačno biti zavisi od gena, pola i porekla, kako kaže dr Džejms Kirkland iz Majo klinike. Žene svakako sede kasnije nego muškarci, beli ljudi ranije nego tamnije puti, ali genetika je u slučaju dobijanja sedih primarna. To znači da ako su jedan ili oba roditelja imali sede u ranim godinama, i njihovo dete sigurno početi da dobija sede u ranijem dobu. 

Pušenje takođe može da ubrza promenu, a rane sede mogu da budu znak i autoimune bolesti, problema sa štitnom žlezdom ili sa srcem. 

"Ako imate srčano oboljenje i vaša kosa je seda, to je znak pogoršanja bolesti", kaže dr Kirkland. 

Istraživanje je pokazalo da su neki od logoraša tokom Drugog svetskog rata, zbog lišenosti pravilne ishrane, takođe preterano i prerano osedeli, kaže dr Vilma Bergfeld, dermatolog sa Klivlend klinike, koja se specijalizovala za probleme sa kosom. "Sve je određeno zdravljem ćelija za proizvodnju pigmenta", kaže doktorka. Ona kaže da ne poznaje nikoga ko je dobio sede zbog naglog gubitka kilograma ili preteranog vežbanja. Gubljenje preko dvadeset kilograma ili odlazak na hemioterapiju pre će izazvati gubljenje kose nego promenu njene boje. 

Ne postoje lekovi koji bi mogli da obrnu proces, iako je minoksidil, koji se koristi kod gubitka kose, u fazi testiranja jer su lekari primetili da bi ponekad uticao i na samu boju kose a ne samo na opadanje, ukazujući na to da je podmlađivao melanocite. 

I dalje, međutim, nije jasno da li hronični stres može da učini da neko posedi. Studije koje povezuju stres sa bojom kose i dalje su nedovoljne, iako u praksi postoje brojni primeri da je neko posedeo tokom jako stresnih perioda, kaže dr Kirkland. 

"Konsenzus je da stres može to da učini, ali to je više osećaj nego ubedljiv dokaz", kaže dr Kirkland. 
 
 
izvor: b92.net