in

Božić dan koji povezuje ljude

Praznik rođenja Hristovog svečano obeležen u svim hramovima SPC i domovima širom Srbije i zemalja okruženja. Centralna liturgija u beogradskoj Sabornoj crkvi.

– Božić je dar nad darovima, dan u kojem se otkrilo ono što je jedino novo pod suncem. Bog nas i sva ljudska pokolenja uči da se ne odvajamo jedni od drugih, nego da jedni drugima bremena nosimo, da ljubimo jedni druge, pomažemo slabe i siromašne i bratski delimo dobra – reči su iz poslanice patrijarha Irineja, koja je pročitana u svim hramovima SPC.

U tradicionalnom lomljenju božićne česnice na Terazijama je učestvovalo više stotina Beograđana.

Božić je obeležen i u svim delovima Srbije. Službu u Sabornom hramu Svetog Georgija u Novom Sadu predvodio je vladika bački Irinej. U Nišu, uprkos lošem vremenu, veliki broj građana na Badnje veče okupio se pred Sabornom crkvom, gde je vladika Jovan osveštao i nalagao badnjake. U pravoslavnim hramovima u Šumadiji, Jadru i Podrinju, na bogosluženjima, na Badnje veče i na Božić, bilo je najmanje oko 100.000 vernika, među kojima najviše mladih. Radost i porodični mir vladali su i u Šapcu, gde je liturgiju služio vladika šabački Lavrentije. Svečano i mirno bilo je i u manastiru Žiča i hramovima u okolini Kraljeva.

Radost praznika Hristovog rođenja vladala je i među Srbima u regionu. Slavlje pravoslavnih vernika u Hrvatskoj uveličao je predsednik Ivo Josipović, koji je u Karlovcu prisustvovao liturgiji koju je služio vladika gornjokarlovački Gerasim. Badnje veče po starom kalendaru, zajedno sa premijerom Zoranom Milanovićem, Josipović je proveo na večernjoj liturgiji u Zagrebu, koju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu služio je na Božić ujutro njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Božić je svečano obeležen i u Hercegovini. Liturgiju je u Trebinju služio umirovljeni episkop Atanasije, dok je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije predvodio službu u staroj crkvi u Mostaru.

Svečano je na Badnji dan i Božić bilo i u zemljama širom sveta u kojima postoje srpske zajednice.

Izvor: deo texta preuzet sa novosti.rs

Šta misliš o ovome?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

jabuka i krofna

Postoji “šećerna koma” i evo kako utiče na naš život

beograd

Svetski, a naš! Beograd se voli!