in

Uvac – mesto gde je i vazduh poseban!

Kanjon Uvca nalazi se između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar. Kanjon Uvca poznat je po svojim uklještenim meandrima, koje je reka usekla u krečnjačku stenu. Meandri Uvca postoje na tri mesta u kanjonu, a najatraktivniji se nalaze uzvodno od ušća reke Veljušnice, u oblasti po imenu Lopiža.

Kanjon Uvca poznat je pre svega po svojim neverovatnim meandrima. Sa obe strane kanjona postoji nekoliko vidikovaca odakle puca odličan pogled na meandre.

Okolina kanjona je uglavnom kamenita i obrasla niskom travom, sa povremenim pašnjacima i šumarcima. Na desnoj obali nalazi se nekoliko manjih sela raštrkanog tipa u neposrednoj blizini meandara, kao i brdo Molitva, jedan od najboljih vidikovaca. Drugi vidikovac nalazi se u blizini Devojačke stene, visoke stenovite formacije o kojoj postoji legenda da se sa nje jedna devojka bacila zbog nesrećne ljubavi.

Beloglavi sup, druga velika atrakcija Uvca, često se vidi kako krstari nebom u okolini Uvačkog jezera i meandara. Za ovo nije potrebna nikakva posebna sreća niti traganje – ukoliko provedete nekoliko sati u kanjonu Uvca, gotovo je neizbežno da vidite beloglavog supa. Ukoliko ste zaljubljenik u posmatranje ptica i želite da potražite gnezda beloglavog supa, zgodno je da ponesete dvogled.

Meandri Uvca počinju par kilometra iza Uvačkog jezera (poznatog među lokalnim stanovništvom i kao Sjeničko jezero), koje je leti odlično za kupanje, i koje predstavlja jedno od retkih mesta u kanjonu na kojima možete sići do vode. Tu se nalazi i viseći most, koji omogućava prelazak na drugu stranu kanjona.

Za detaljan i informativan obilazak, najbolje se javite rendžerskoj službi rezervata Uvac, pa ih pitajte da li mogu da vam pomognu da se organizujete i eventualno vas provedu po kanjonu, ukoliko ne želite da ga istražujete sami.

Noružajte se vodom, udobnom obućom, ponesite fotoaparat i mapu , ili ipak pronađite lokalnog vodiča i posavetujte se i za smeštaj i za obilazak najlepšeg dela Srbije.

OK radio preporučuje, a vi ako odete napravite i za nas neku lepu sličicu ili video klip.

Šta misliš o ovome?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

stopica pecina

Stopića pećina! Izvor života!

Miloš Biković

Izvan granica realnosti sa Bikovićem!