in

LoveLove

Nekad je JEZA, a nekad je TIHA JEZA!

  • Od ponedeljka do četvrtka u emisiji #navezisazokom imamo razne društvene, socijalne i zanimljive teme.
  • Nedavno smo obradili temu radio veza.
 Zapravo tema je bila voki toki. Da li se koristi i gde, kao i da li bi menjali mobilni telefon za voki toki uređaj ( tokac).
 Ako uzmemo činjenicu da smo robovi modernih tehnologija i da uvek mora  neki update a želimo slobodu i zabavu možda i ne bi bilo loše kupiti jedan tokac…
  • ” Iskreno , koristim voki toki svakodnevno na poslu. Radim na gradilištu.  To nam je kao velikoj firmi sredstavo osnovne komunikacije. ” , rekao nam je Miloš.
    “Zoko, ako imaš tokac, ja sam na 8 kanalu. Ako izgubiš prtljag ili nešto zatreba tu je aerodromska veza…” nadovezao se na temu dana i jedan Dejan.
    “Radim u hotelu , veliki kompleks. Imamo voki toki i super je. Pored posla je i za zezanje odličan. ” , uz smeh je prokomentarisala i Sanja iz Cikaga.
    ” Mi lovci obavezno.  Prvo rekreativno i iz znatizelje, ali sad smo već eksperti. ” potvrdio nam je Goran iz Frankfurta koji jedva čeka odmor u Srbiji.
    Reci cu samo jedno: tokac mi je spasao život…,jednu potresnu priču podelio je sa nama i Darko iz Kanade.
        Priče slušaoca objasnile su da voki toki i dalje ima svrhu.
    A našu temu je zapravo podstakla priča jedne grupe civilne radio mreže Srbije.
     

Ekipa civilne radio mreže na opsegu 446 PMR, već nekoliko godina teži da napravi jednu zajednicu koja bi bila van toka modernog doba. Ta zajednica teži da pronađe dobru lokaciju, domet, organizuje druženje, promoviše osnovne vrednosti društva, teži da spoji čoveka sa čovekom ali i sa prirodom.

PMR 446 je standard koji je usvojen u Evropskoj uniji za radio-komunikaciju rucnim mobilnim radio-uređajima na kratkim rastojanjima namenjenu za slobodnu (ličnu i poslovnu) upotrebu bez potrebe za nekim posebnim dozvolama – jednostavno nabavite uređaj koji radi u ovom standardu i odmah možete da ga koristite. Predviđen je za primenu u poslovnim i stambenim objektima, na otvorenom prostoru, na gradilištima, u rekreaciji i slično.

Bitno je da kupite voki toki i da imate svoju stanicu iz koje možete na slobodnom opsegu da potražite ljude željne priče i vrhunske stručnjake iz raznih oblasti koji su voljni da podele ideje, znanje, pa i dobar vic ako umete da prihvatite.
Mi smo bili deo jednog takvog druženja koje zahteva da budete prvenstveno timski igrač.  Dakle, organizacija. Bira se dobra lokacija.  Postavlja se antena, pronalazi se i ostvaruju veze sa drugim udaljenim grupama. Od 50 do 100km. Posetili smo vrh Čigote. Uz pomoć Vraga, Gonze, Vlade, Miška, Saleta i Milana napravili smo dobru radio priču sa voki toki uređajem. Čuli smo se do Fruške Gore, Povlena, Avale, Aranđelovca, Vršačkog brega, Pirota…
Ne mora update, nije aplikacija koja prodaje reklame ili ih ubacuje u sadržaj, nije mobilna mreža koja čita misli već prosto radio talas koji samo uz podešenu frekfenciju stiže do primaoca.
Probaš i shvatiš koliko je dobra stvar.
Voki toki je prisutan u filmskoj industriji, na gradilistima, rekreativnim nastavama , sportskim događajima, u lovačkim društvima, na aerodromu, hotelskim kompleksima, u sferi onoj koju zaboravljamo – socijalizaciji.
“Zoko, sad imamo jezu”…
Zoka: je li tiha jeza?
Yaesu ( JEZA) – stanica uz pomoću koje se uspostavlja signal.
Voki toki – odasiljač
PMR 446 – standard koji je usvojen u Evropskoj uniji za komunikaciju. Nisu potrebne dozvole, registracije, naplate…
Sked – organizovano druženje radio amatera
Jeza – sleng  za radio stanicu
Kanal 6 PMR-a …traži se…
Bićemo u toku mnogih organizacija koje uključuju dobru muziku i zanimljive stvari o vezama…radio vezama i ljudskim dometima.
Cilj nam je da se odmorimo od napredne tehnologije koja nam nekada osim olakšice stvori i dodatnu glavobolju.
Bilo bi zanimljivo da deca imaju voki toki kada su na nekoj rekreativnoj ili ekskurziji.
Voki toki – uređaj koji odoleva vremenu.

Šta misliš o ovome?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

“PETAK PRE PETKA” potpisujemo i u POTPISU! Kafana dobre energije!