in

LoveLove CuteCute

“PETAK PRE PETKA” , RUBRIKA KOJA OSVAJA SRCA! Prijatelj rubrike : BITOLJ kafana!

“Ej kafano, neću više…”, tako ide poznata narodna pesma, ali obavezno pravi ljubitelj kafane doskoči sa pošalicom: “a ni manje…”

Svakog četvrtka u okviru emisije #navezisazokom od 16h do 18h uživamo uz najbolje i najskuplje kafanske hitove, uz zanimljive priče o kafanskom životu kao i o velikanima koji su obeležili našu kulturu i tradiciju.

Jedan od prijatelja rubrike “petak pre petka” je i kafana BITOLJ.

Kafana Bitolj smeštena na levoj obali Dunava, odmah posle Pančevakog mosta, u pravcu ka Zrenjaninu, svedoči o svim onim vremenima talasanja i izgradnje jednog boemskog i kafanskog života.

Kafana u kraju, kafana s tradicijom dugom više od osam decenija, kafana sa četvrtom postavom generacije nasleđa, naša kafana, makedonsko – srpska, na uglu ili na ćošku, kafana gde su svi gosti i sve generacije podjednako dobrodošle.
Nanizale se godine trajanja, punih 84.
Te godine trajanja su sasvim dovoljne da budu poziv da svratite u istu, kao i jedan Francuz jednog jesenjeg popodneva kada je samo u prolazu opazio ime i datum osnivanja. Kako smo pazljivo slušali Saleta, našeg domaćna, to je u stvari jedan od primera kako se rezerviše mesto da se proslave bitni datumi.

I da, od mirisa cveća ispred ulaza do savršenog mirisa najbolje kolenice u gradu, teletine ispod sača, dimljenih rebaraca, prave makedonske mućkalice, čuvenog topenog sirenja, svih specijaliteta kad su paprike u pitanju, neobičnih bieno sireva sa Ohrida, vina koja su iz vrhunskih vinarija, domaće jake kafe, najsočnijih i najkaloričnijih dezerta koje vraćaju ukus detinjstva.

Mi smo ćaskali o gostima, o najvećem bakšišu, o uksima koji su drugačiji i moraju da se porbaju, o tome kako se već godinama kod njih obeležavaju određeni datumi.
Pričali smo kako nastaje jedna kafanska priča, kako su tradicija i nasleđe istovremeno čast i teret.

Nekad je bila i nezaobilazna pekara tik uz kafanu. Pradedina pekara.

Put od pekare do prave kafane bio je kao put svile i kadife, dug, krivudav, sa usponima, sa vrhovima, ali kao i svaki put ili putovanje, lepše prolazi u pravom društvu…

Sale, naš domaćin i vlasnik, u zagrljaju svoje Jelene, s osmehom na licu potvrđuje važnost svakog gosta koji je ikada kročio u kafanu uz komentar: tužan i gladan iz kafane još niko izašao nije…
U prolazu ili s namerom, na vašem putu neka se nađe u izboru za pravu kafanu i Kafana Bitolj.

Na našem je svakako i zahvalni smo na tome.

 

 

 

   

      

Stolnjaci nisu flerični jer ih menjaju, ali ukus hrane i receptura specijaliteta ostaje dosledna godinama koje se nižu…

 

 

Šta misliš o ovome?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

“PETAK PRE PETKA”, nova rubrika u emisiji #navezisazokom!

“PETAK PRE PETKA” potpisujemo i u POTPISU! Kafana dobre energije!