in

Guča, festival trube i ludog provoda!

Početkom avgusta Srbiju trese groznica dobrog raspoloženja i kvalitetnog zvuka trube.

Pedeset osmi Dragačevski sabor trubača biće održan od 9. do 12. Avgusta 2018.

Do sada sabor posetilo je vise od dvadeset miliona domaćih i stranih gostiju, sa svih pet kontinenata, iz osamdeset zemalja, što ga čini najvećim trubačkim festivalom na svetu.

Zahvaljujući festivalu Guča je postala poznata u celom svetu kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike širom planete, gde su još zatupljene i druge tradicionalne vrednosti, kao što su tradicionalne pesme, igre i nošnje regiona Dragačeva i Zapadne Srbije.

Od kako je knez Miloš Obrenović po svojoj naredbi oformio prvi vojni trubački orkestar 1831. Godine truba se odomaćila kod stanovništva i postala deo njihove kulture i tradicije.

Zvuk trube u ovom delu Srbije tradicionalno prati svaki veći događaj, od proslave rođenja, krštenja, venčanja, porodičnih slava, ali je i sastavni deo sahrana uz čiji zvuk se ljudi opraštaju od ovog sveta.

Istoriju festivala obeležile su trubačke zvezde kao što su Bakija Bakić, Fejat Sejdić, Slobodan Salijević…

Danas su najpoznatiji trubači Dejan Lazarević, Dejan Petrović, Boban i Marko Marković, Elvis Ajdinović, Ekrem Mamutović, Veljko Ostojić i drugi, koji sa svojim orkestrima iz godine u godinu podižu nivo i kvalitet svirke na nezamislivo visok nivo.

Od 2000. godine, zvanična zastava Dragačevskog sabora trubača u Guči, viori se i na najvišem vrhu sveta, Mont Everestu, gde je ponosno postavio dragačevac Dragan Jaćimović, iz sela Puhova.

Festival smeha, veselja, tradicije i dobrog zvuka trube jako je popularan svim generacijama, pa ova manifestacija teška srca sme da se propusti.

Šta misliš o ovome?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Jedan komentar

Novak Đoković

Opet se širom sveta čuje za Srbiju! Novak osvojio Vimbldon!

muzicka kolekcija

Biramo pesmu leta na OK radiju!